top of page
תמונת הסופר/תמרב פרקש סעד MEDWOMEN

סיגריה אלקטרונית זה טוב או רע?

עודכן: 26 במאי 2019

עולם בריאות הציבור בתחום העישון כמרקחה. טוב, אולי מרקחה זו לא המילה הנכונה, אבל בתוך העולם הזה, שבו החידושים הם לא גדולים, והמלחמה כבר שנים ידועה מראש, נכנס שחקן חדש, והוא עושה בלגן.

הסיגריה האלקטרונית נראתה כשיצאה לשוק כפתרון אולטימטיבי. הנה כלי שבו רק נושפים ושואפים אדים, כלי שיגמול אותנו מההרגל המגונה של העישון. היה בה הכל – ניקוטין להתמכרות, כל הטקס של החזקת הסיגריה, שאיפה, נשיפה, עשן, והכל בלי הריח, בלי חוקי העישון במקומות ציבוריים, ובעיקר בלי הסיכון הבריאותי. היש טוב מזה?

הסיגריה האלקטרונית, כמו כל דבר טוב, הגיעה מסין במקור, היא הומצאה שם בתחילת שנות ה 2000 כאמצעי שנועד לתחלף את הסיגריות המזיקות, אבל רק בסביבות שנת 2007 נרשם עליה פטנט והיא עברה לייצור מסחרי ויובאה לארה"ב.

לאורך כל הדרך נלחמות הרשויות בסיגריות האלקטרוניות. ה FDA אסר יבוא שלה ללא אישורם, ובעקבות עתירה, בית המשפט זרק אותם מכל המדרגות בטענה שסיגריה אלקטרונית אינה תרופה או מוצר רפואי

בישראל בשנת 2009, פרסם משרד הבריאות אזהרה משימוש בסיגריה אלקטרונית. הוקמה וועדה שהמליצה לאסור ייצור ושיווק של סיגריה אלקטרונית ל 5 שנים.

אז מה הבעיה של כולם עם הסיגריה הזאת?

בעיקר, שהם לא יודעים עליה הרבה. כמו כל מוצר שיכול להשפיע על הבריאות, יכולות לקחת שנים רבות עד שמזהים את הנזק שהוא יכול לגרום. המקרה הידוע ביותר הוא הסיגריה הרגילה – ייצור המוני של סיגריות החל רק בתחילת המאה הקודמת, רק אז היו כמויות גדולות של אנשים שהתחילו להשתמש בסיגריות. בשלב הזה אף אחד לא ידע איזה נזק בריאותי קשה גורם העישון. מתי הבינו את זה? רק בשנות ה 70-80. או אז החלו להבין את היקף הנזק. עליה של 90% בסרטן, שנחשב עד אז נדיר מאוד, סרטן הריאה. העליה הדרמטית הייתה בעיקר בגברים שהיו בהתחלה המעשנים העיקריים.

ב 2004 יצא המחקר שטרף את כל הקלפים – מחקר שעקב במשך 50 שנה אחרי עשרות אלפי רופאים והראה בפעם הראשונה באופן גורף ומפחיד למדי את הקשר ההדוק והנוראי בין עישון לבין סרטן הריאה. בואו נגיד שהתוצאות המספריות שיצאו לחוקרים שם הדהימו אפילו אותם. למעשנים יש פי 10 יותר סיכון לסרטן ריאה מאשר למי שאינו מעשן.

הגרף הזה מראה את התמונה העגומה והברורה של השפעה ישירה וקשר הדוק בין עליית כמות המעשנים ועליית כמות סרטן הריאות, אבל בהפרש של כ 30 שנה.


לא סתם הליך האישור של תרופות הוא כל כך ארוך ומייגע ולוקח לפעמים עשרות שנים. כדי לדעת מה ההשפעה של מוצרים כאלו צריך לפעמים פרספקטיבה ארוכת טווח, הנזקים יכולים להיות מצטברים ויכול לקחת להם הרבה מאוד זמן להראות.

טווח כזה של זמן, אין לנו במקרה של סיגריה אלקטרונית, שבמונחים של מוצרים שמשפיעים על הבריאות היא תינוקת בת פחות מ 10 שנים, בטח בשימוש רחב.

אז מה רע בסיגריה האלקטרונית? שוב, קודם כל, שאנחנו לא יודעים מה רע בה. אולי רק עוד עשרות שנים נצליח לגלות, אבל עולם המחקר לא מחכה וכבר יצאו מחקרים בעניינה, והממצאים, איך אומרים את זה בשפה מחקרית? אינם חד משמעיים..

מה כן יודעים? יודעים שהן כן ממכרות, בעיקר אם יש בהן ניקוטין, יודעים גם שחומרי הטעם שיש בהן גם מהווים סכנה בריאותית ובחלקם יש חומרים אחרים שלא רצוי לשאוף לריאות כמו מתכות כבדות, ועדיין עולם הבריאות מזהיר אבל לא באופן חד משמעי.

אבל אז הגיעה הפצצה של רשות בריאות הציבור הבריטית ה - PHE, שהיא הזרוע הביצועיסטית של משרד הבריאות בבריטניה. והם, בדו"ח שפרסמו, אחרי סקירת מחקרים שעשו, מביעים תמיכה בסיגריות האלקטרוניות. לטענתם סיגריות אלקטרוניות הן ב 95% בטוחות יותר מאשר סיגריות רגילות, עוזרות בגמילה מסיגריות, ולמרות מה שנוהגים לאמר, אינן מובילות לעישון של סיגריות רגילות.

כמובן שהדו"ח הזה עורר רעש גדול. הקהיליה הרפואית לא ששה לתת חותמת של בריא ובטוח למשהו כל כך חדש, עם לא מספיק שנות מחקר, ועוד נראה כמו סיגריה....

אחד האנשים שיצאו נגד הדו"ח המדובר הוא פרופ' מרטין מק'קי, רופא ומרצה לבריאות הציבור בבית הספר לרפואה טרופית בלונדון (כן, זה נשמע הזוי אבל תאמינו לי, זה בית ספר נחשב). לטענתו בריטניה איבדה את הדרך ביחס למכשירי האידוי AKA הסיגריה האלקטרונית, ובעוד ארה"ב ויתר מדינות העולם מזהירות מהן ומההתמכרות לניקוטין שהן עלולות לייצר, הם מתעלמים מהראיות וממליצים עליהן. הביקורת הזאת של מק'קי קיבלה תהודה רבה.

גם אצלנו לא אהבו את הדו"ח האנגלי, והאגודה למלחמה בסרטן יצאה נגדו עם הטיעון שהעובדה שיש בסיגריה אלקטרונית 95% פחות חומרים מזיקים לא אומרים שהיא מזיקה ב 95% פחות – טיעון הגיוני בסך הכל.

כשמדברים על חומרים מזיקים צריך להבין שבסיגריה רגילה יש אלפי כימיקלים מתוכם 69 חומרים נחשבים מסרטנים וודאיים. רובנו יודעים על הניקוטין בסיגריה, אבל הוא דווקא לא החומר הכי מסוכן שיש בה למרות שהוא נחשב לרעל רפואי.

אבל כאן לא נגמרה הסאגה, כי מומחים אחרים באנגליה תוקפים עכשיו את מק'קי כשבראשם המכון למחקר הסרטן באנגליה והקולג' המלכותי לרפואה כללית שדווקא תומכים במדיניות הארגון לבריאות הציבור וממליצים גם על על שימוש בסיגריות אלקטרוניות לגמילה מעישון. הם טוענים שכדאי לעודד מעשנים להשתמש בסיגריות אלקטרוניות כי הן מזיקות פחות, והמחקרים מראים שהן עדיפות ולכן טובות לעזרה בגמילה מעישון והן דומות יותר לאמצעי גמילה אחרים כמו המסטיקים והמדבקות מאשר לסיגריה. שני הגופים הוציאו את הדברים בנייר עמדה, שבעולם בריאות הציבור זה מקביל לאקסקליבר – כלי הנשק החזק ביותר שיש לאירגונים כדי לשים סימן קריאה בסוף הדברים שלהם.

אני משערת שתם ולא נשלם, עוד יהיו וויכוחים סוערים לכאן ולכאן לגבי הסיגריה האלקטרונית. אולי היא תתגלה עם השנים כמו הסיגריה הרגילה כאסון שלא הבנו את גודלו, אולי היא תתברר ככלום עם כלום, ואולי תהיה מה שיגאל את העולם מהעישון שהורג חצי מהלקוחות שלו באופן קבוע.

כולם מדגישים שאין לעודד שימוש בסיגריות אלקטרוניות בשביל הכיף, אלא רק כאמצעי גמילה מעישון. זאת אומרת הוא טוב למי שלוקח את הסיכון הגדול יותר עם סיגריה רגילה, אבל לא ממש כדאי להשתמש בזה אם אתה לא מעשן.

בעולם האפידמיולוגיה הריצה היא למרחקים ארוכים, הרבה דברים שנראו פעם במחקרים כאמת מוחלטת מתערערים, הרבה דברים שאף אחד לא חשב שיכולים להזיק, התגלו כקטסטרופה כמו סיגריות וסוכר, הרבה דברים שנחשבו מזיקים מאוד התגלו עם הזמן כפחות נוראיים כמו ביצים או אכילת שומן. נצטרך לחכות ולראות מה יקרה, אבל כמו שלא הייתם מנסים תרופה שאף אחד לא עשה עליה ניסויים של שנים, אולי לא כדאי להיות שפני הנסיונות של ההיסטוריה, וכדאי להמנע משימוש בדברים שאף אחד לא יודע מה התוצאות שלהם באופן ברור.

54 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page